Президентът на Сърбия предупреди по време на хаотично парламентарно заседание в четвъртък, че

...
Президентът на Сърбия предупреди по време на хаотично парламентарно заседание в четвъртък, че
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия може да стане държава-парий заради Косово

Президентът на Сърбия предизвести по време на хаотично парламентарно заседание в четвъртък, че страната му може да се трансформира в европейска страна „ парий “, в случай че отхвърли западен план за нормализиране на връзките с Косово, съобщи АП.

Александър Вучич беше посрещнат враждебно от дясната съпротива, която прикани Народното събрание да отхвърли проекта и го упрекна в изменничество на Сърбия.

Планът не е обществено оповестен, само че Вучич сподели, че предвижда Сърбия да не възразява срещу включването на Косово в интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации, макар че няма да се постанова публично да признае неговата държавност.

„ Нищо не съм подписвал. Казах, че ще продължим диалозите “, сподели Вучич. „ Хората би трябвало да схванат... Ще станем ли европейска (държава) парий? Да, бихме станали. “

АП отбелязва, че по време на съвещанието е имало " побутване и боричкане "  както и викове сред ръководещата партия на Вучич и опозиционните депутати. Те скандирали „ Предателство, изменничество “ и „ Няма да дадем Косово “ и искали оставката на Вучич.

Той в отговор нарекъл протестиращите депутати „ крадци и предатели “.

Суверенитетът на Косово, някогашна провинция на Сърбия, която разгласи самостоятелност през 2008 година, не се признава от сръбското държавно управление.

Спорът сред Сърбия и Косово е източник на напрежение на Балканите от войната през 1998-99 година, която завърши, когато бомбардировка на НАТО принуди Сърбия да се отдръпна от някогашната сръбска провинция. Съединените щати и Европейският съюз неотдавна увеличиха усилията си за разрешаване на казуса, опасявайки се от неустойчивост поради войната на Русия в Украйна, отбелязва АП.

Вучич сподели, че западни пратеници са му споделили предишния месец, че процесът на присъединение на Сърбия към Европейски Съюз ще бъде спрян и икономическите вложения ще бъдат прекъснати, в случай че Белград реши да отхвърли последното западно предложение за реализиране на решение.

Докато Вучич говореше в Народното събрание, десни депутати издигнаха транспаранти, обвиняващи сръбския президент в изменничество на Косово, което мнозина в Сърбия считат за люлката на националната им еднаквост.

Твърдолинейните проруски опозиционни депутати в Народното събрание описаха западния проект за Косово като „ ултиматум “. Те споделиха, че това би означавало, че Сърбия ще би трябвало да признае независимостта на Косово като изискване за вероятно присъединение към Европейския съюз.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР